Kategorie

wtorek, 22 lipca 2014

Kulki mocy

Te praliny zdecydowanie zbyt długo czekały na opublikowanie. W sumie to nie mam pojęcia dlaczego, bo jest to chyba najlepszy przepis na blogu. Polecam szczególnie dla wszystkich "pociągających" osób, ponieważ wywar z pietruszki jest niezastąpiony w walce z chorobą, a kasza jaglana odśluzowuje organizm, czyli jest idealnym lekarstwem na katar. Do tego kurkuma, która ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz imbir ze swoimi przeciwzapalnymi mocami. Więc jeśli czujecie, że coś Was "bierze", zamiast iść do apteki, biegnijcie do kuchni obierać pietruszkę. Kaszę można tez ugotować na zwykłej wodzie, będą równie dobre. Przygotujcie składniki i kulajcie, naprawdę warto, są przepyszne i dają niezłego energetycznego kopa! 

Kulki mocy



Składniki:
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • łyżka oleju sezamowego (lub innego ulubionego)
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 5 łyżek kakao dobrej jakości 
  • 1/2 szklanki obranych i namoczonych w ciepłej wodzie orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • cynamon do obtoczenia (ok 3-4 łyżki)




Do roboty!

Pietruszkę obieramy, kroimy w grubą kostkę i  zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie wyławiamy pietruszkę, do wody dodajemy olej, szczyptę soli i ponownie zagotowujemy. Do wrzącego wywaru dodajemy kasze jaglaną, po ok. 10 minutach dodajemy daktyle, nadal gotujemy. W razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody. Kiedy kasza będzie miękka, a daktyle zaczną się rozpadać, wyłączamy palnik, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy kakao, kurkumę i imbir i blendujemy. Chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie do kakaowej masy dodajemy posiekane suszone śliwki i posiekane, namoczone wcześniej (wodę oczywiście odlewamy) orzechy włoskie. Całość mieszamy. Następnie robimy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w cynamonie. Gotowe kulasy chłodzimy przez chwilę w lodówce. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Świetny przepis! dodam od siebie, że ugotowana pietruszka może spokojnie trafić do kulkowej masy, jest niewyczuwalna a walor odżywczy wzrasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bez cukru?Ludzie, to ma być smaczne ,a nie na słono!Ja bym spróbowała miodu trochę do tego dodać!

    OdpowiedzUsuń