Sernikobrownie z czereśniami
Składniki:
(na blachę o wymiarach 25x33)
Warstwa brownie:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej bez cukru (2x100 g; użyłam takiej)
- 5 jajek
- 270 g masła
- 4 łyżki ksylitolu
- 210 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g dobrej jakości kakao
Warstwa serowa:
- 250 g białego sera (użyłam takiego)
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- ew. 1 łyżka ksylitolu
Dodatkowo:
- 300 g wydrylowanych i przepołowionych czereśni
Do roboty!
W garnku roztapiamy masło, dodajemy czekoladę, kiedy się rozpuści zdejmujemy z palnika i wsypujemy kakao, mieszamy. Do ostudzonej masy dodajemy jajka i ksylitol, miksujemy, po czym wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
Ser blendujemy z jajkami i bananami na gładką masę (bez grudek!). Ewentualnie dosładzamy ksylitolem.
3/4 masy brownie wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na czekoladowy spód wylewamy masę serową, z reszty ciasta robimy kleksy, następnie układamy czereśnie (skórką w dół). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Nie przejmujcie się, jeśli włożycie w ciasto patyczek, a masa serowa go delikatnie obklei, po wystudzeniu stężeje. ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz