Kategorie

wtorek, 29 lipca 2014

Kokosowe muffiny z malinami

Bez cukru i glutenu - bez problemu! A do tego z malinami prosto z ogródka! Jak co roku, jest ich mnóstwo. Mam wrażenie, że na miejsce jednej zerwanej, wyrasta pięć nowych. Maliny i kokos to kolejna para idealna. 

Kokosowe muffiny z malinami


Składniki:
(niestety zapomniałam policzyć przed zjedzeniem... wydaje mi się, że wyszło ok. 15 babeczek)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia (w przypadku 100 % bezglutenowych muffinek, proszek musi być gluten free)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam takiego bez laktozy, z Biedronki)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • ok. 1/2 szklanki chipsów kokosowych (jeśli nie mamy, możemy użyć wiórków)
  • 1 i 1/2 szklanki malin


RDo roboty!

Kasze i wiórki mielimy na mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę i ksylitol. Mieszamy. do drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy jajka, mieszamy widelcem do rozmącenia jajek. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy maliny i znowu mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki, posypujemy chipsami kokosowymi i pieczemy przez 20-25 minut (do "suchego patyczka") w 180 stopniach. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz