Kokosowe muffiny z malinami
Składniki:
(niestety zapomniałam policzyć przed zjedzeniem... wydaje mi się, że wyszło ok. 15 babeczek)
- 200 g wiórków kokosowych
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- 5 łyżek ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia (w przypadku 100 % bezglutenowych muffinek, proszek musi być gluten free)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka (użyłam takiego bez laktozy, z Biedronki)
- 1/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- ok. 1/2 szklanki chipsów kokosowych (jeśli nie mamy, możemy użyć wiórków)
- 1 i 1/2 szklanki malin
RDo roboty!
Kasze i wiórki mielimy na mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę i ksylitol. Mieszamy. do drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy jajka, mieszamy widelcem do rozmącenia jajek. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy maliny i znowu mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki, posypujemy chipsami kokosowymi i pieczemy przez 20-25 minut (do "suchego patyczka") w 180 stopniach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz