Kategorie

środa, 2 lipca 2014

Dżem truskawkowy z lawendą

Dżem dobry po raz kolejny! :) Bez zbędnych wstępów - zanim skończy się sezon truskawkowy! 

Dżem truskawkowy z lawendą



Składniki:
(na ok. 3 słoiki)
  • 2 kg truskawek
  • pęczek lawendy (ok 20 gałązek)
  • 1/3 szklanki fruktozy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka fruktozy zmieszana z 1,5 łyżki pektyny






Do roboty!

Truskawki odszypułkowujemy, kroimy w ćwiartki, zasypujemy fruktozą i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie odlewamy sok, a owoce przekładamy do garnka/na patelnię, dodajemy sok z cytryny i ustawiamy najwyższą moc palnika. Kiedy owoce się zagotują dodajemy związane w pęczek kwiatki (tak, żeby dało je się później wyjąć) i smażymy ok 30 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik, a garnek odstawiamy. Kiedy owoce wystygną znowu smażymy do uzyskania konsystencji marmolady, wyjmujemy lawendę, dodajemy pektynę zmieszaną z fruktozą i rozcieńczamy odstawionym wcześniej syropem. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, które odwracamy do góry dnem, studzimy.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten smak! Z resztą truskawki z wieloma kwiatami ogromnie zyskują :)

    OdpowiedzUsuń