Dżem dobry po raz kolejny! :) Bez zbędnych wstępów - zanim skończy się sezon truskawkowy!
Dżem truskawkowy z lawendą
Składniki:
(na ok. 3 słoiki)
- 2 kg truskawek
- pęczek lawendy (ok 20 gałązek)
- 1/3 szklanki fruktozy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka fruktozy zmieszana z 1,5 łyżki pektyny
Do roboty!
Truskawki odszypułkowujemy, kroimy w ćwiartki, zasypujemy fruktozą i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie odlewamy sok, a owoce przekładamy do garnka/na patelnię, dodajemy sok z cytryny i ustawiamy najwyższą moc palnika. Kiedy owoce się zagotują dodajemy związane w pęczek kwiatki (tak, żeby dało je się później wyjąć) i smażymy ok 30 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik, a garnek odstawiamy. Kiedy owoce wystygną znowu smażymy do uzyskania konsystencji marmolady, wyjmujemy lawendę, dodajemy pektynę zmieszaną z fruktozą i rozcieńczamy odstawionym wcześniej syropem. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, które odwracamy do góry dnem, studzimy.
Uwielbiam ten smak! Z resztą truskawki z wieloma kwiatami ogromnie zyskują :)
OdpowiedzUsuń