Dżem truskawka-kiwi
Składniki:
(na ok. 4 słoiki)
- 2 kg truskawek
- 6 kiwi (ok. 600g)
- 1/2 szklanki fruktozy
- 2,5 łyżki pektyny zmieszane z łyżką fruktozy
- sok z cytryny
Do roboty!
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w kostkę, zasypujemy połową fruktozy. Do osobnej miski wkładamy obrane i pokrojone w kostkę kiwi, zasypujemy resztą słodzidła. Po dłuższym czasie do garnka/na patelnie (można to robić nawet w woku, wypróbowałam, da się! :D) wrzucamy odcedzone z soku (który zachowujemy!) kiwi i sok z cytryny. Smażymy przez ok. 10 minut, po czym dodajemy odcedzone truskawki (również zostawiamy sok). Gotujemy ok 20 minut, dodajemy pektynę zmieszaną z fruktozą, rozcieńczamy syropem z kiwi i truskawek i gorące przekładamy do słoiczków, które następnie obracamy do góry dnem. Studzimy. Smacznego!
Kolejne skarpetki w truskawki! <3 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz