Muffinki z truskawkami i kremem bazyliowym
Składniki:
(na ok. 15 muffinek)
Ciasto:
- 5 jajek
- pół szklanki mąki
- pół szklanki kakao
- pół szklanki fruktozy
- 15 truskawek (plus kilka do ozdobienia babeczek)
Krem:
- 400 g śmietany 36%
- listki z 1/3 bazylii w doniczce (ok. 1/2 szklanki)
- 2 łyżki fruktozy
- 2 śmietan-fixy
Do roboty!
Babeczki:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, kiedy porządnie się spienią, dodajemy cukier (stopniowo, po łyżce). Kiedy piana jest sztywna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku, miksując. Kakao i mąkę przesiewamy i wsypujemy do białek (w kilku partiach). Nie zapominajmy o ciągłym miksowaniu (przy czym, podczas wsypywania kakao i mąki, miksujemy tylko do połączenia składników ;). Foremki na muffinki wypełniamy masą do 2/3 wysokości. Do każdej wkładamy truskawkę (górą do góry! to ważne, inaczej sok babeczki mogą się nie dopiec). Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Krem:
Zimną śmietanę krótko blendujemy z listkami bazylii. Kiedy masa będzie zielonkawa, bez bardzo widocznych kawałków liści, dodajemy fruktozę i śmietan-fixy. Całość ubijamy do uzyskania gęstego i sztywnego kremu, który następnie "wyciskamy" do dziurki w muffince. Możemy ozdobić ćwiartkami truskawek/listkami bazylii.
Super połączenie smaków
OdpowiedzUsuń