Kategorie

czwartek, 5 czerwca 2014

Krem pomidorowy z imbirem

Zwykłe, typowo polskie pomidorówki są okropnie nudne. Za to są świetną bazą do kombinowania. Zaszalejmy w kuchni, dodajmy nietypowe przyprawy, składniki i odkryjmy pomidorówkę na nowo! ;) Zupę z dzisiejszego wpisu przyprawiłam imbirem. Wystarczą 3 cm korzenia imbiru, a zupa zyskuje nowy, cudowny aromat, a do tego wspaniale rozgrzewa. 

Krem pomidorowy z imbirem

Składniki:
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 małe marchewki
  • 2 cebule
  • 1 spory korzeń pietruszki
  • szklanka dobrego soku pomidorowego
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • oliwa



Do roboty!

Marchewki, cebulę i pietruszkę obieramy, po czym kroimy w kostkę. W garnku w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę oliwy.  Wrzucamy pokrojone warzywa, solimy. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy przez ok. 2-3 minuty, zalewamy 3/4 litra gorącej wody. Do zupy wrzucamy obrany kawałek imbiru. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wlewamy szklankę soku pomidorowego, dodajemy obramy czosnek, blendujemy na krem. Przyprawiamy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz