Zwykłe, typowo polskie pomidorówki są okropnie nudne. Za to są świetną bazą do kombinowania. Zaszalejmy w kuchni, dodajmy nietypowe przyprawy, składniki i odkryjmy pomidorówkę na nowo! ;) Zupę z dzisiejszego wpisu przyprawiłam imbirem. Wystarczą 3 cm korzenia imbiru, a zupa zyskuje nowy, cudowny aromat, a do tego wspaniale rozgrzewa.
Krem pomidorowy z imbirem
Składniki:
- 0,5 kg pomidorów
- 2 małe marchewki
- 2 cebule
- 1 spory korzeń pietruszki
- szklanka dobrego soku pomidorowego
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- sól
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- oliwa
Do roboty!
Marchewki, cebulę i pietruszkę obieramy, po czym kroimy w kostkę. W garnku w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojone warzywa, solimy. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy przez ok. 2-3 minuty, zalewamy 3/4 litra gorącej wody. Do zupy wrzucamy obrany kawałek imbiru. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wlewamy szklankę soku pomidorowego, dodajemy obramy czosnek, blendujemy na krem. Przyprawiamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz