Przemytniczy hit <3 Smarowidło do naleśników, kanapek, owsianki lub do wyjadania łyżeczką. Ważne, żeby użyć dobrej jakości kakao. Ostatnio pod ręką miałam tylko tescowe, które jest kwaśne. Czekolada miała przez to niezbyt przyjemny, kwaskowaty posmak. Najlepsze jest to "z wiatraczkiem". Jeśli znudzi nam się zwykła, czekoladowa wersja, do smarowidła możemy dodać cynamon, wanilię lub olej smakowy. Ja ostatnio dodałam olej z orzechów arachidowych, czyli jeeeszcze więcej zdrowych tłuszczy w takiej niepozornej, brązowej mamałydze. ;)
Czekolada z awokado
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 3-4 łyżki słodzidła w płynie (syrop z agawy, miód z mniszka)
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- ew. cynamon, olej z orzechów, chilli, wanilia, imbir etc ;)
Do roboty!
Wszystkie składniki blendujemy. I...koniec! ;)
...a tak wyglądamy po dorwaniu się do "czekolady" ;) |
Klasyk. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń