Uwielbiam kaszę jaglaną! W czeluściach komputera znalazłam 3 zaległe przepisy z jej wykorzystaniem. W dzisiejszych placuszkach kasza jest sprytnie przemycona, żaden przeciwnik jaglanki nie zorientuje się, że właśnie został oszukany ;) Przepis podpatrzyłam tutaj. Zamiast mąki gryczanej można oczywiście użyć innej. Ja uwielbiam posmak gryki w słonych potrawach. Spody do wytrawnych tart z tą mąką są mistrzostwem świata!
Bezglutenowe, jaglane placki
Składniki:
Placki:
- 300 g ugotowanej jaglanki
- 2 łyżki oleju
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 jajko
- 250 ml wody
- sól, zioła prowansalskie, pieprz
Sos:
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
Do roboty!
Wszystkie składniki na placki miksujemy w blenderze. Ot, cała filozofia ;) Ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Patelnie smarujemy niewielką ilością oliwy, kiedy się rozgrzeje, smażymy małe placuszki.
Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy puszkę pomidorów, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy. ;) Smacznego!
pyszny pomysl
OdpowiedzUsuń