Kategorie

środa, 2 kwietnia 2014

Bezglutenowe, jaglane placki

Uwielbiam kaszę jaglaną! W czeluściach komputera znalazłam 3 zaległe przepisy z jej wykorzystaniem. W dzisiejszych placuszkach kasza jest sprytnie przemycona, żaden przeciwnik jaglanki nie zorientuje się, że właśnie został oszukany ;) Przepis podpatrzyłam tutaj. Zamiast mąki gryczanej można oczywiście użyć innej. Ja uwielbiam posmak gryki w słonych potrawach. Spody do wytrawnych tart z tą mąką są mistrzostwem świata!

Bezglutenowe, jaglane placki


Składniki:

Placki:
  • 300 g ugotowanej jaglanki
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 250 ml wody
  • sól, zioła prowansalskie, pieprz
Sos:
  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Do roboty!

Wszystkie składniki na placki miksujemy w blenderze. Ot, cała filozofia ;) Ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Patelnie smarujemy niewielką ilością oliwy, kiedy się rozgrzeje, smażymy małe placuszki.

Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy puszkę pomidorów, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy. ;)  Smacznego!



Naleśniki wiosenne FIT

1 komentarz: