Kategorie

sobota, 22 lutego 2014

Bezglutenowe racuchy z sosem owocowym


Dzisiaj chciałam pokazać Wam kolejny bezglutkowy przepis. Tym razem są to racuchy z tego co znalazłam w kuchni, czyli jabłek, wiórek kokosowych i mąki gryczanej. Zrobiłam do nich mało sezonowy sos, ale resztka ananasa zerkała na mnie smutno z parapetu (tak, kolejna promocja na ananasy w Tesco ;). Polecam! 

Bezglutenowe racuchy z sosem owocowym


Składniki:

Racuchy:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 3 jabłka
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki cukru pudu
  • olej do smażenia
Sos:

  • 1/3 świeżego ananasa
  • 1 kiwi
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki wody


Do roboty!

Racuchy:

Wiórki należy zmielić na mąkę. I tu mamy dwie opcje, albo robimy to w blenderze kielichowym klnąc pod nosem i rzucając wszystkim co wpadnie nam w ręcę, albo w przedpotopowym młynku do kawy, z uśmiechem na twarzy ;) Robiąc to w blenderze musimy pamietać o zeskrobywaniu kokosa ze ścianek. Nie możemy go też przegrzać, dlatego co jakiś czas musimy pozwolić mu złapać oddech ;) Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mąkami (jeśli w mące kokosowej zrobiły sie bryłki, należy ją przesiać), mlekiem i cukrem. Dodajemy jabłka. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy z obu stron.

Sos:
Do garnuszka wlewamy szklankę wody, zagotowujemy. Ananasa i kiwi obieramy. Kroimy w drobną kosteczkę. Owoce wrzucamy do gotującej się wody, słodzimy. Chwilę gotujemy. W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Wlewamy do gotujacych się owoców, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy placuszki. Smacznego! ;)




Kokosowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz