Dzisiaj chciałam pokazać Wam kolejny bezglutkowy przepis. Tym razem są to racuchy z tego co znalazłam w kuchni, czyli jabłek, wiórek kokosowych i mąki gryczanej. Zrobiłam do nich mało sezonowy sos, ale resztka ananasa zerkała na mnie smutno z parapetu (tak, kolejna promocja na ananasy w Tesco ;). Polecam!
Bezglutenowe racuchy z sosem owocowym
Składniki:
Racuchy:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- pół szklanki mleka sojowego
- 3 jabłka
- 5 jajek
- 1/4 szklanki cukru pudu
- olej do smażenia
- 1/3 świeżego ananasa
- 1 kiwi
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/3 szklanki wody
Do roboty!
Racuchy:
Wiórki należy zmielić na mąkę. I tu mamy dwie opcje, albo robimy to w blenderze kielichowym klnąc pod nosem i rzucając wszystkim co wpadnie nam w ręcę, albo w przedpotopowym młynku do kawy, z uśmiechem na twarzy ;) Robiąc to w blenderze musimy pamietać o zeskrobywaniu kokosa ze ścianek. Nie możemy go też przegrzać, dlatego co jakiś czas musimy pozwolić mu złapać oddech ;) Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mąkami (jeśli w mące kokosowej zrobiły sie bryłki, należy ją przesiać), mlekiem i cukrem. Dodajemy jabłka. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy z obu stron.
Sos:
Do garnuszka wlewamy szklankę wody, zagotowujemy. Ananasa i kiwi obieramy. Kroimy w drobną kosteczkę. Owoce wrzucamy do gotującej się wody, słodzimy. Chwilę gotujemy. W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Wlewamy do gotujacych się owoców, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy placuszki. Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz