Tarta z cukinią i marchewką w musztardowym sosie
(zdjęcia są tragiczne, ale nie miałam zbyt wiele czasu, ponieważ głodny Luby chwilę przed wyjęciem tarty z piekarnika wrócił z pracy i nie miałam sumienia dłużej go głodzić ;)
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 mała cukinia
1 marchewka
250 ml śmietany 30 %
2 jajka
100 g startego żółtego ser
5 łyżek musztardy
Do roboty!
Foremkę na tartę wylepiamy ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. kaszą). Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Cukinię i marchewkę kroimy w cienkie paseczki (ja robiłam to za pomocą obieraczki do warzyw). Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser i musztardę. Całość mieszamy, po czym wylewamy na podpieczony wcześniej spód. Na masie jajeczno-śmietanowej układamy paski warzyw (tak jak widać na zdjęciu). Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Smacznego
Wygląda obłednie!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJeżeli smakuje tak jak wygląda to już wiem co zrobie jutr na obiad!
Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo! Była przepyszna, to fakt. Polecam i pozdrawiam! :)
UsuńJa dodałam jeszcze buraka, wyszło kolorowo i smacznie! Jeszcze więcej poproszę takich przepisów!
OdpowiedzUsuń