Kategorie

środa, 30 września 2020

Wegańska dyniowa gorąca czekolada

Było już kakao z dynią walczące z przeziębieniem. Dzisiaj gorąca czekolada walcząca z brakiem energii-do-robienia-rzeczy. Najważniejszą kwestią jest idealne zblendowanie orzechów laskowych. Jeśli wiecie, że Wasz blender nie podoła (ja walczyłam z użyciem typowej "żyrafy") to skorzystajcie z gotowego mleka roślinnego.


Wegańska dyniowa gorąca czekolada


 


Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów laskowych + szklanka wrzątku
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cynamonu
  • ew. łyżka słodu
  • 1/2 puszki gęstej części z mleka kokosowego (schłodzonego przez minimum 24h w lodówce) + łyżka cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu  + pół łyżeczki cynamonu



Do roboty!

Orzechy laskowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy. Dodajemy puree, ponownie blendując. Całość wlewamy do garnka, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, cynamon i ewentualny słód. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, ciągle mieszając. Wlewamy do kubków. Gęstą część mleka koko ubijamy z cukrem pudrem/ksylitolem. Na czekoladzie kładziemy śmietanę koko i posypujemy cynamonem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz