Kategorie

niedziela, 5 kwietnia 2020

Wegańskie cebularze z soczewicą

Dostałam drożdże. Uważam to za jeden z większych sukcesów ostatnich dni. Większy nawet, niż wygramolenie się z łóżka w celu wyjścia do pracy. Jestem posiadaczką półkilogramowej kostki. Po długich poszukiwaniach, kiedy czułam się już jak Indiana Jones lub inny-poszukiwacz-rzeczy-cennych, znalazłam! W Dino, obok mojej pracki, skromnie chowały się w lodówce wśród produktów codziennych, nie zdając sobie sprawy ze swojej wyjątkowości. 3,29 zł za pół kilo, więc tym przyjemniej. Piec mogę do maja, na co wskazuje data ważności, co w przypadku drożdży jest terminem rzadko spotykanym. Polecam więc spacer do Dino. Piwnicami, oczywiście. 
Zatem są i one. Trochę cebularze, a trochę jednak nie. No bo bez maku, ale z soczewicą. I kilogramem przypraw, coby nadać temu dziwnemu czasowi wyrazu.


Wegańskie cebularze z soczewicą



Składniki:


  • 30 g drożdży + łyżka słodu + 1/3 szklanki wody + 3 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki oleju/oliwy
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • sól
  • 0,5 kg cebuli
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • łyżka miodu/syropu z agawy
  • łyżka musztardy
  • olej
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól



Do roboty!

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, solimy. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy miód/syrop z agawy i musztardę, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wrzucamy soczewicę i wlewamy dwie szklanki wody. Gotujemy do momentu w którym woda odparuje, a soczewica zmięknie. Przyprawiamy, mieszamy, odstawiamy. 
Drożdże kruszymy, dodajemy słód, 1/3 szklanki ciepłej wody i trzy łyżki mąki, mieszamy. Roztwór przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Kiedy rozczyn ruszy (pojawią się bąbelki i wyraźnie "spuchnie"), wsypujemy resztę mąki, wlewamy ciepłą wodę oraz olej/oliwę. Solimy, a następnie wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne, nie może przylepiać się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoiło objętość. Kiedy ciasto urośnie, odrywamy po kawałku, robimy kulki, które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową. Kulki porządnie spłaszczamy, robiąc placki. Na środek kładziemy cebulę z soczewicą. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz