Wegańskie ciasto bananowe z rabarbarem
Składniki:
- 6 niezbyt dużych łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 średnie bardzo dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
- 1/2 szklanki kakao
- szklanka mleka roślinnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 7 łyżek słodu (u mnie cukier trzcinowy)
- spora łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki imbiru
Do roboty!
Rabarbar kroimy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko i olej, mieszamy widelcem, tworząc papkę. Sypkie składniki mieszamy. Wlewamy do nich bananową miksturę. Całość energicznie mieszamy. Wrzucamy rabarbar, ponownie mieszamy ciasto i wlewamy je do formy. Pieczemy 45 minut 180 stopniach. Użyłam termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz