A za tydzień... kolejna Ostrowska Kuchnia Społeczna (będę jeszcze spamowała na "fajnpejdżu", tak dla przypomnienia ;) )! Gotować i przybywać! ;)
Wegańskie dyniowe drożdżówki
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 małej kilogramowej dyni hokkaido
- 4-5 szklanek mąki + do podsypania
- szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 30 g drożdży + 3 łyżki mleka roślinnego + 3 łyżki mąki + 5 łyżek słodu (agawa, kokosowy, ew. cukier; należy pamiętać, że ksylitol zabija drożdże, ciasto nie wyrośnie)
- 5 łyżek oleju
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek cukru kokosowego (ew. trzcinowego)
- łyżka cynamonu
Do roboty!
Dynię kroimy (hokkaido ma jadalną skórkę), pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dolewamy 3/4 szklanki wody, dusimy pod przykryciem. Kiedy dynia zmięknie, porządnie ją odparowujemy (ściągamy pokrywkę), dolewamy mleko, blendujemy. Drożdże kruszymy, zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka, słodem i 3 łyżkami mąki. Mieszamy, odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozczynu wlewamy ciepłe mleko dyniowe, olej, a następnie wsypujemy mąkę, cynamon, szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypujemy troszeczkę mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm, smarujemy masą cukrowo-cynamonową. Zwijamy w roladę, kroimy plastry o grubości 5 cm. Układamy na blaszce (Zawijasem do góry), pieczemy 20 minut w 180 stopniach (wkładamy do piekarnika i dopiero wtedy go włączamy). Studzimy. Ewentualnie polewamy lukrem (zmielony ksylitol + niewielka ilość gorącej wody). Smacznego!
Poproszę o jedną ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają i jaki mają ładny kolorek :))
OdpowiedzUsuńJejciu, ale boskie! Jeszcze nic nie piekłam dyniowego :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Piękny kolor! :) Nigdy nie piekłam drożdżowego wegańskiego i chyba czas wypróbować ;)
OdpowiedzUsuń