Kotlety buraczane
Składniki:
- woreczek kaszy jęczmiennej
- 300 g buraków
- kilka łyżek mąki (u mnie kukurydziana)
- łyżka zmielonego siemienia
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka chrzanu
- majeranek
- sól
- suszona bazylia
- słodka papryka
- szczypta zmielonego kminku
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Do roboty!
Buraki obieramy, ścieramy na tarce. Kaszę gotujemy. w osolonej wodzie Ugotowaną blendujemy na w miarę gładką masę. Dodajemy buraka i czosnek, ponownie masakrujemy blenderem. Przyprawiamy, dodajemy siemię i kilka łyżek mąki, żeby zagęścić masę. Odstawiamy do przestudzenia. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Zapisuję do zrobienia. W tej bułce z dodatkami wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń