Nie wiedziałam jak nazwać ten wpis. "Wegański mazurek z masłem orzechowym, bananami, daktylami i czekoladą. Bez cukru!" było trochę za długie ;) Jedyne słowo, jakie przychodzi mi na myśl, kiedy patrzę na to ciasto to "dekadenckie". Stąd nazwa mazurka. ;) Jest w nim wszystko co tygryski lubią najbardziej: daktyle, banany, masło orzechowe i czekolada. Iście rozpustne połączenie. Tyle dobra, tyle słodyczy, a dupa rośnie. ;) Tak, wiem, orzechowe "kwiatki" są asymetryczne i nie powalają urokiem. Koncepcja byłą inna, miały być łodyżki, trawka i inne bajery. Zabrakło mi czasu, masa zastygła i nie mogłam już przemieścić kwiatuszków bez szkody dla polewy. Jestem pewna, że Wasze mazurki będą prezentowały się o wiele lepiej. :)
Wegański dekadencki mazurek bez cukru
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżki syropu z agawy (lub innego płynnego słodzidła)
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Wypełnienie:
- 1/2 szklanki daktyli bez pestek + 1/2 szklanki ciepłej wody
- banan
- 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 3 łyżki masła orzechowego
- bakalie do ozdoby mazurka
Do roboty!
Składniki na ciasto zagniatamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową (ja użyłam silikonowej foremki o wymiarach 18x19 cm). Następnie wylepiamy ją ciastem (część zostawiamy do ukulania wałeczka, którym ozdabiamy brzegi spodu, tworząc "ramkę"). Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Daktyle zalewamy wodą, odstawiamy na ok. 15 minut. Kiedy zmiękną blendujemy je razem z płynem w którym się moczyły. Daktylowa masę rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Banana kroimy w plasterki i układamy na mazurku, lekko wciskając go w masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie mieszamy ją z masłem orzechowym. Krem wylewamy na ciasto. Ozdabiamy bakaliami. Smacznego!
teraz już sama nie wiem co zrobić - tyle pomysłów na mazurki, babki i inne słodkości :D ten jest genialny! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym samą tą pastę daktylową i zagryzła spodem :D Tak jak kiedyś jadłam delicje - najpierw czekolada z galaretką potem biszkopt :D Wygląda fenomenalnie! <3
OdpowiedzUsuńmogę użyć mąki bezglutenowej - np. ryżowej, jaglanej, gryczanej - jakiej najlepiej?
OdpowiedzUsuńspód nie jest twardy? jest kruchy?
dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Spróbowałabym użyć mąki jaglanej (trochę więcej, ok. 1 i 1/4 szklanki). Spód jest kruchy i twardawy (jednak nie łamie szczęki ;), jak w mazurku. Pozdrawiam! :)
UsuńNie dawało mi to spokoju i postanowiłam upiec bezglutenowy spód ;) 1/2 szklanki mąki jaglanej i tyle samo ryżowej, szczypta soli, 2 łyżki płynnego słodu, 2 oleju, 5 gorącej wody. Mieszamy, wylepiamy formę. Pieczemy 17 minut w 180 stopniach. :) spód jest kruchy (nie twardy! ;)
UsuńWitam, czy zamaist syropu z agawy mozna dodac syropu z daktyli?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Tak, tylko syrop daktylowy jest troszkę mniej słodki. :)
Usuń