Kategorie

niedziela, 12 stycznia 2014

Bezglutenowe pieguski

W zanadrzu mam jeszcze jeden pasztet, który muszę tutaj umieścić, ale to może poczekać. Za to te ciastka czekać nie mogą! Co prawda jest w nich sporo masła, cukru i czekolady, ale brak w nich glutenu! Użyłam mąki gryczanej, która nadaje ciastkom delikatnego, oryginalnego posmaku. Ciastka są kruche, nie sypią się, konsystencją przypominają zwykłe, glutenowe. Polecam nie tylko dla alergików! ;)


Bezglutenowe pieguski
Składniki:
(na ok. 2 blachy)
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady (można użyć tylko gorzkiej, białej lub mlecznej; co kto lubi lub co jest pod ręką ;)


Do roboty!
Masło ucieramy z cukrem i jajkiem. Dodajemy mąkę, sodę, sól. Całość miksujemy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki, dodajemy do masy, po czym mieszamy. Formujemy małe kulki, które lekko rozpłaszczamy dłonią. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o zachowaniu rozstępów! Pieczmy 10-15 minut w 200 stopniach.






1 komentarz:

  1. Robiłam pieguski zwykle a wczoraj Twoje bezglutenowe...tak na próbę...Twoje sa rewelacyjne lepsze niż orginal proste do zrobienia i rosną jak szalone(zróbcie sporo miejsca pomiędzy ciasteczkami)!!!!

    OdpowiedzUsuń