Kategorie

czwartek, 2 kwietnia 2015

Wegańskie kruche ciasteczka bez cukru

Kruche, wegańskie ciasteczka bez cukru - klasyka. ;) Upiekłam je, kiedy Małecka spała. Zrobiłam lukier, rozpuściłam czekoladę, liczyłam na to, że będzie się świetnie bawiła podczas ozdabiania. Niestety, dziecięcie moje do najcierpliwszych nie należy. Lukrowanie szybko ja znudziło, przez co zostałam z trzema kolorami zastygającego lukru i całą taca ciastek. Jako, że matce talentu brak, pisanki wyglądają jak ozdobione przez 2,5 letnią pierworodną. ;) No nic, przynajmniej smaczne są. ;)


Wegańskie kruche ciasteczka bez cukru







Składniki:

Ciastka:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zmielonego na puder ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Lukier:
  • 10 łyżek zmielonego na puder ksylitolu
  • niewielka ilość ciepłego mleka roślinnego lub wody
  • kurkuma/słodka papryka


Do roboty!

Składniki na ciastka zagniatamy, tworząc elastyczną kulę. Ciasto rozwałkowujemy (można podsypać mąką), foremkami albo nożem wycinamy kształt pisanek (lub innych zajączków, czy motylków). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową ok. 15-20 minut (czas zależy od grubości ciastek; moje miały ok. 0,5 cm, piekłam je 20 minut) w 180 stopniach.
Ksylitolowy puder dzielimy na 3 części, 2 z nich mieszamy z kurkumą/papryką, dodajemy niewielką ilość mleka/wody (najlepiej zacząć od łyżeczki, a w razie potrzeby dolać kilka kropel) i energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Lukrem dekorujemy wystudzone ciastka. Smacznego!




Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze: