Wegańskie kruche ciasteczka bez cukru
Składniki:
Ciastka:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki zmielonego na puder ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Lukier:
- 10 łyżek zmielonego na puder ksylitolu
- niewielka ilość ciepłego mleka roślinnego lub wody
- kurkuma/słodka papryka
Do roboty!
Składniki na ciastka zagniatamy, tworząc elastyczną kulę. Ciasto rozwałkowujemy (można podsypać mąką), foremkami albo nożem wycinamy kształt pisanek (lub innych zajączków, czy motylków). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową ok. 15-20 minut (czas zależy od grubości ciastek; moje miały ok. 0,5 cm, piekłam je 20 minut) w 180 stopniach.
Ksylitolowy puder dzielimy na 3 części, 2 z nich mieszamy z kurkumą/papryką, dodajemy niewielką ilość mleka/wody (najlepiej zacząć od łyżeczki, a w razie potrzeby dolać kilka kropel) i energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Lukrem dekorujemy wystudzone ciastka. Smacznego!
Są przeurocze! ;)
OdpowiedzUsuń