Kategorie

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Sorbet malinowy

Najlepsze i najprostsze lody jakie robiłam. W ich skład wchodzą tylko 3 łatwo dostępne produkty, dlatego jest to przepis na każdą kieszeń. Bez drogiego mleka roślinnego i innych składników, które nie każdy posiada w domu. Tylko maliny, banany i kasza, która jest bardzo zdrowym wypełniaczem. Do zrobienia tych lodów możemy wykorzystać jaglankę z poprzedniego dnia. Wegańskie, bezcukrowe i przemytnicze, czyli takie jakie lubię najbardziej. ;)


Sorbet malinowy



Składniki :
  • szklanka ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
  • 700 g malin
  • 4 banany
  • ew. 1-2 łyżki słodzidła (ksylitol, syrop z agawy)

Do roboty!

Kaszę blendujemy z bananami. W osobnym garnku miksujemy blenderem maliny. Malinowy mus przecieramy przez sitko do jaglanej.masy, żeby pozbyć się pesteczek. Całość mieszamy i wlewany do maszyny do lodów, po ok. 40 minutach lody przelewamy do pudełka i zamrażamy. Jeśli nie mamy maszyny do lodów, masę zamrażamy, po czym mieszamy co 20-30 minut. Smacznego! 

Wegańskie lody domowej roboty!Organizator: vegestrefa
Akcja lodowa 2014

1 komentarz:

  1. sorbet z jaglanej? to mi się podoba :) zjadłabym nawet na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń