Granola to super sprawa, kiedy macie nadmiar płatków owsianych i totalny brak pomysłu na śniadanie. Jest prosta, szybka i można do niej wrzucić wszystko, co zalega Wam w szafkach.
Podrzucam Wam też przepis na bananową granolę, który publikowałam jakieś sto lat temu.
Dyniowa granola
Składniki:
- 6 łyżek puree z dyni
- 6 łyżek syropu z agawy/klonowego/daktylowego/miodu z mniszka
- spora łyżka oleju kokosowego
- płaska łyżka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki jagód goji
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Do roboty!
Puree z dyni, słód, olej koko, imbir i cynamon, mieszamy. Mieszaninę wlewamy do płatków owsianych, porządnie mieszamy. Puree ma oblepić wszystkie płatki. Dodajemy posiekane orzechy laskowe, mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut, często mieszając. Pilnujemy, żeby granola nie zaczęłą się przypalać. Po upieczeniu dodajemy jagody goji i żurawinę, studzimy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz