Przerwa w dyniowych przepisach, bo zamiast kolorów chrupiących pod butem i złotego światła, tegoroczna jesień, kojarzy się tylko z przysłowiową "jesienią średniowiecza". Więc dzisiaj mniej jesieniarsko. Nuggetsy z cieciorki, czyli dużo białka, żebyśmy mieli siłę na obalenie rządu.
Wegańskie nuggetsy
Składniki:
- słoik cieciorki (po odlaniu zalewy - 400g)
- 1/2 szklanki płatków jaglanych + 1/2 szklanki wrzątku
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 2 łyżki mąki pszennej/kukurydzianej
- 1/3 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 szklanki bułki tartej + 3 łyżki płatków drożdżowych + sól
- olej
Do roboty!
1/2 szklanki płatków jaglanych zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut. Cieciorkę blendujemy z namoczonymi płatkami jaglanymi. Staramy się, żeby masa byłą jak najbardziej jednolita. Dodajemy 2 łyżk
i mąki, 5 łyżek surowych płatków, paprykę, sól, płatki drożdżowe i ponownie blendujemy. Odstawiamy na pół godziny, żeby masa wystygła i się "związała".
i mąki, 5 łyżek surowych płatków, paprykę, sól, płatki drożdżowe i ponownie blendujemy. Odstawiamy na pół godziny, żeby masa wystygła i się "związała".
Bułkę tartą mieszamy z 3 łyżkami płatków drożdżowych i solą. Z wystudzonej masy lepimy nuggetso-podobne kształty, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz