Było już kakao z dynią walczące z przeziębieniem. Dzisiaj gorąca czekolada walcząca z brakiem energii-do-robienia-rzeczy. Najważniejszą kwestią jest idealne zblendowanie orzechów laskowych. Jeśli wiecie, że Wasz blender nie podoła (ja walczyłam z użyciem typowej "żyrafy") to skorzystajcie z gotowego mleka roślinnego.
Wegańska dyniowa gorąca czekolada
Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów laskowych + szklanka wrzątku
- 2 łyżki puree z dyni
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka cynamonu
- ew. łyżka słodu
- 1/2 puszki gęstej części z mleka kokosowego (schłodzonego przez minimum 24h w lodówce) + łyżka cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu + pół łyżeczki cynamonu
Do roboty!
Orzechy laskowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy. Dodajemy puree, ponownie blendując. Całość wlewamy do garnka, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, cynamon i ewentualny słód. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, ciągle mieszając. Wlewamy do kubków. Gęstą część mleka koko ubijamy z cukrem pudrem/ksylitolem. Na czekoladzie kładziemy śmietanę koko i posypujemy cynamonem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz