Jeśli nie macie orzechów, możecie je pominąć.
Pieczony kalafior
Składniki:
- 1/2 dużego lub jeden mały kalafior
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- duży ząbek czosnku starty na "łezkach"
- łyżka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
- sól
- dwie łyżki płatków drożdżowych
- garść posiekanych orzechów włoskich
Do roboty!
Czosnek, sos sojowy, słód, wędzona paprykę i olej wrzucamy do sporej miski i mieszamy. Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do marynaty i porządnie mieszamy. Sos musi pokryć całe warzywa. Kalafiora wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/matą silikonową, solimy i wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni. Po 20 minutach wyciągamy blachę, wrzucamy na nią posiekane orzechy włoskie, a kalafiora posypujemy płatkami drożdżowymi, całość mieszamy i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz