Kategorie

wtorek, 19 stycznia 2021

Ziemniaczane kotlety z farszem z soczewicy

Kiedy zostaną Wam ziemniaki z dnia poprzedniego lub macie czas na trochę bardziej skomplikowany obiad (lub sesję na studiach ;D ) - kulajcie kotlety! Do środka możecie włożyć wszystko - szpinak, kaszę z pieczarkami, tofu, granulat sojowy, WSZYSTKO. Jestem przekonana, że gdzieś w wersjach roboczych mam zapisaną stuletnią wersję ze szpinakiem. Zanim ją odkopię, zostawiam Wam klucho-kotlety z soczewicą i tofu, coby było umamicznie. 

Ziemniaczane kotlety z farszem z soczewicy



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 spore łyżki mąki 
  • sól
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy + 1 i 1/2 szklanki wody + sól
  • kostka tofu wędzonego
  • cebula + olej do jej smażenia + sól
  • majeranek
  • wędzona papryka
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • olej



Do roboty!

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 
Soczewicę gotujemy w 1,5 szklanki osolonej wody. Cebulę podsmażamy, solimy.
Do cebuli dodajemy tofu rozdziabane widelcem (jak na tofucznicę) i ugotowaną, odcedzoną soczewicę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i resztą przypraw, mieszamy.
Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem/ugniataczem (nie wiem, jak to się nazywa :D ) lub przepuszczamy przez tę wielką praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto, studzimy. 
Odrywamy po kawałku ciasta, po środka wkładamy farsz, zlepiamy ciasto, formując kotleta.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz