Słońce, zieloność i wiosna wdzierająca się w płuca z każdym złapanym oddechem. Co prawda wdychamy ją głównie z balkonu, ale i tak jest najpiękniej.
Tofu z ananasem i papryką
Składniki:
- kostka tofu naturalnego + 2 łyżki miodu/syropu z agawy + 2 łyżki oleju + 3 łyżki sosu sojowego + łyżeczka imbiru
- 1/2 świeżego ananasa
- czerwona papryka
- 1/3 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 papryczki chilli
- mielona kolendra
- sól
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sok z jednej pomarańczy + łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
- olej
Do roboty!
Tofu kroimy w kostkę, dodajemy słód, olej, sos sojowy i imbir. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (może leżeć nawet całą noc). Kiedy tofu się zamarynuje, obieramy ananasa i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski, a papryczkę chilli drobno siekamy. Sezam prażymy na suchej patelni, następnie dolewamy olej i wrzucamy ananasa z paprykami, solimy dodajemy kolendrę, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy. Tofu odsączamy, jeżeli została nam marynata, wlewamy ją do papryki i ananasa. Tofu smażymy w większej ilości oleju, żeby było chrupiące. Usmażone wrzucamy do podduszonych warzyw. Woda powinna już odparować. Sok z pomarańczy mieszamy z pozostałą wodą i mąką, żeby nie było grudek. Wlewamy do reszty składników i jeszcze chwile smażymy. Po wyłączeniu palnika, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, mieszamy. Smacznego!
Matko, jakie to pyszne!!! ❤️ Uwielbiam tego bloga ❤️
OdpowiedzUsuń