Kategorie

piątek, 24 kwietnia 2020

Makaron z tofu i nerkowcami

Makaron ekspresowy, żeby mieć więcej czasu na BYCIE. Kilka składników wrzucamy na patelnie, podsmażamy i możemy się zażerać. 
Od dwóch dni nie było mnie w pracy, czuję się, jakby zeszła z karuzeli. Na początku było mi trochę niedobrze, ale teraz uczę się spokojnie oddychać. Cały świat działa w trybie slow-motion, a My trzymamy się za ręce, turlając w kocich kłakach. Fajnie jest mieć czas, żeby ugotować obiad. Wspaniale jest jeść wspólne, powolne śniadania i kolacje przy serialu. Cieszy mnie pusty kosz na pranie, który jeszcze niedawno próbował zawładnąć całym mieszkaniem. W rozgrywce studia vs ja, zaczynam remisować, choć byłam na przegranej pozycji. Nie wiem, czy może być lepiej.

Makaron z tofu i nerkowcami



Składniki:
  • gęsta część z puszki mleka kokosowego
  • kostka tofu naturalnego (marynowane też będzie super)
  • 2/3 szklanki nerkowców
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki zalewy spod suszonych pomidorów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • skórka starta z połowy cytryny
  • imbir
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron ryżowy


Do roboty!

Tofu kroimy w kostkę. Suszone pomidory również kroimy na mniejsze części. Czosnek siekamy. Na patelnię wlewamy zalewę spod suszonych pomidorów, wrzucamy czosnek i nerkowce, podsmażamy cały czas mieszając. Dodajemy tofu, suszone pomidory, sos sojowy, skórkę cytryny i imbir. Chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko koko. Smażymy, ciągle mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, a następnie odsączamy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz