Kategorie

sobota, 26 września 2020

Wegańskie placki z dynią

Kupiłam tyle dyni, że do grudnia nie pojawi się tu pewnie nic, co dyni nie zawiera. Właśnie siedzę z rozwalonymi zatokami (no bo jesień) i piję gorącą czekoladę z dynią (no...bo jesień). 
Placki są szybkie i proste, jeśli użyjecie hokkaido, której nie trzeba obierać. W przypadku innej odmiany, może polecieć kilka przekleństw, bo obieranie dyni na pewno nie jest wymarzoną formą spędzania wolnego czasu. Możecie zrobić z tych placków, obiad-czyszczący-lodówkę i zutylizować pietruszkę, czy kawałek selera zalegającego w lodówce. Zamiast marchewek możecie wrzucić wszystko, co twarde i korzeniowe.

Wegańskie placki z dynią




 


Składniki:

  • 0,5 kg dyni (użyłam hokkaido)
  • 3 marchewki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego + 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4 spore łyżki mąki
  • łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz 
  • olej do smażenia


Do roboty!

Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i porządnie mieszamy, odstawiamy. Dynię pozbawiamy wnętrzności i trzemy na tarce, na tzw. "łezkach". Użyłam dyni hokkaido, której nie trzeba obierać. Marchew i cebulę obieramy i również ścieramy.  Do warzyw dodajemy starty na małych oczkach lub przeciśnięty przez praskę czosnek,  przyprawy, gluta z siemienia lnianego i mąkę. Porządnie mieszamy. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz