Kategorie

sobota, 15 czerwca 2019

Lemoniada z bzu

Ostatnie sekundy, żeby móc upaprać palce żółtym pyłkiem z bzu. Potem już tylko soki z owoców, będące koszmarem z dzieciństwa. Można się trochę zatrzymać, bo bez pachnie ulubionym podwórkiem, oczekiwaniem na wakacje i leniwymi popołudniami. O cudach z bzu czytałam u Herbiness, bo ona wie najlepiej, co żreć warto, a co lepiej zostawić w spokoju.

Lemoniada z bzu



Składniki:

  • 10 baldachimów bzu
  • 3 szklanki chłodnej wody
  • 2 łyżki słodu (cukier trzcinowy/miód/ksylitol/cokolwiek)
  • 5 cm korzenia imbiru
  • cytryna


Do roboty!

Słód, sok z cytryny i pokrojony imbir - do słoika! Wlewamy wodę, mieszamy, coby słód się rozpuścił. Upychamy kwiatki, odstawiamy na godzinę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz