Brązowe pieczarki spokojnie można wymienić na zwykłe. Użyłam brązowych, bo akurat takie miałam. Rukolę można również zamienić na np. świeży szpinak, albo jarmuż. Wszystko zależy od zawartości Waszych lodówek.
Makaron z rukolą i migdałami
- 250 g brązowych pieczarek (można użyć zwykłych)
- 2/3 szklanki wody
- 80 g rukoli
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki prażonych migdałów
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 paczki makarony spaghetti
- olej/oliwa
Do roboty!
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Czosnek obieramy i siekamy, podsmażamy na oleju/oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki, żurawinę i 2/3 szklanki wody, solimy i dusimy. Kiedy pieczarki zmiękną dodajemy rukolę. Migdały mielimy (użyłam starego młynka do kawy). Kiedy większość wody odparuje, dodajemy mielone migdały, mieszamy. Na patelnię z warzywami wrzucamy ugotowany i odsączony makaron, mieszamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz