Kategorie

niedziela, 16 kwietnia 2017

Wegański mazurek

Mazurek last minute - brzydki i krzywy, ale niewymagający zbyt wielu składników i pracy. Zostawiam Was z przepisem i idę żreć. ;)



Wegański mazurek



Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki dżemu/marmolady
  • 4 spore łyżki masła orzechowego
  • szklanka suszonych daktyli 
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • ew. kilka kostek gorzkiej czekolady i kilka płatków migdałów




Do roboty!

Składniki na ciatso zagniatamy. W razie potrzeby dosypujemy łyżkę mąki lub wlewamy niewielką ilość mleka. Ciastem wylepiamy foremkę (u mnie duża, typowa prostokątna) wyłożoną matą silikonową/papierem do pieczenia. Pieczemy 20/25 minut w 190 stopniach (do zarumienienia). Studzimy, kroimy na dwie równe części. Jedną smarujemy dżemem/marmoladą, przykrywamy drugą. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na pięć minut. Blendujemy z masłem orzechowym (nie odlewamy wody w której moczyły się daktyle). Masa smarujemy wierzch ciasta. Dekroujemy (lub nie ;) ) gorzką czeko9ladą i migdałami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz