Kategorie

niedziela, 25 stycznia 2015

Tarta ziemniaczana z oscypkiem

Ojj, trochę mnie tutaj nie było. Ostatnio czułam się przestymulowana, przez co szerokim łukiem omijałam komputer. Mam kilka nowych pomysłów, które postaram się jak najszybciej zrealizować. A na razie, zostawiam Was z bardzo serową i sycącą tartą, polecam!

Tarta ziemniaczana z oscypkiem


Składniki:

Spód:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 zimnej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
Farsz:
  • 150 g oscypka
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 spore ziemniaki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czarnuszka



Do roboty!

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Składniki na spód zagniatamy, powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę. Spód podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Ugotowane, odcedzone ziemniaki blendujemy z jajkami na gładkie puree o konsystencji gęstej śmietany. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Oscypka kroimy w plastry. Na podpieczonym spodzie układamy plasterki sera, posypujemy posiekaną pietruszką. Tartę zalewamy masą ziemniaczaną, posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz