Kategorie

środa, 3 grudnia 2014

Makaron z nerkowcami i pomidorami

Nerkowce są naszymi ulubionymi orzechami. Miękkie, słodkie i aromatyczne. Nadają się do surowych deserów, można ukręcić z nich masełko lub po prostu je "wydoić". Ich słodycz świetnie kontrastuje ze słonymi daniami. Tym razem mam dla Was pomysł na makaron w nerkowcowo-pomidorowym sosie. Orzechy po podduszeniu w mleku po prostu rozpływają się w ustach. Robiłam dwa dni z rzędu, a uwierzcie, że rzadko się zdarza, żebym piekła/gotowała tę samą rzecz więcej niż raz. ;) Nawet Małeckiej smakowało, co jest dla mnie największym komplementem ;)

Makaron z nerkowcami i pomidorami


Składniki:
  • ulubiony makaron (użyłam 1/2 paczki pełnoziarnistego makaronu do spaghetti)
  • 1,5 szklanki mleka z nerkowców
  • 3/4 szklanki nerkowców
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • dwie garści listków bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól





Do roboty!

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Nerkowce prażymy na suchej patelni, kiedy delikatnie się zezłocą, dodajemy umyte pomidorki koktajlowe, bazylię i przez chwilę smażymy. Na patelnię wlewamy mleko z nerkowców i dusimy, sos powinien zgęstnieć. Przyprawiamy solą i czosnkiem, dodajemy makaron, mieszamy. Smacznego!





Wegetariański obiad IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz