Kategorie

czwartek, 17 lipca 2014

Bezglutenowe, gryczane placki z sosem z boczniaków

Uwielbiam mąkę gryczaną "na słono", choć zdaję sobie sprawę, że jej oryginalny smak nie wszystkim może odpowiadać. ;) Wtorkowe placki wymyślone na szybko, z braku czasu, podałam z paskudnie wyglądającym (za to przepysznym) sosem z boczniaków. Zrezygnowałam z zaciągania sosu mąką, zagęściłam go siemieniem lnianym (stąd ten kiepski efekt wizualny ;). Placki są puszyste i baaardzo sycące. I nie zawierają glutenu, dzięki temu po ich zjedzeniu nie zamienimy się w nadmuchane balony.

Wiadomość tygodnia: w Biedronce od dzisiaj do 30 lipca trwa akcja orientalna, podczas której można kupić tofu z Polsoji za 2,37. Szał, wreszcie będę mogła zdmuchnąć warstwę kurzu z książki "Zaskakujące tofu" Marioli Białołęckiej. ;D 

Bezglutenowe, gryczane placki z sosem z boczniaków


Składniki:

Placki:
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli placki mają być 100% gluten free, musimy użyć bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • 1 łyżka oliwy do nasmarowania patelni
Sos:
  • 400 g boczniaków
  • cebula
  • 1,2 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • sól (ja zamiast soli użyłam maturalnej, bezsyfnej i bezglutaminianowej przyprawy typu vegeta, kupionej w sklepie z przyprawami, stąd żółtawy kolor sosu i malusie kawałki suszone marchewki. jeśli używamy soli, warto dodać trochę kurkumy ;)



Do roboty!

Składniki na placki mieszamy rózgą lub widelcem, ciasto będzie gęstsze od naleśnikowego. Smażymy małe placuszki. Przed smażeniem pierwszego placka rozsmarowujemy na patelni łyżkę oliwy. 

Boczniaki kroimy w paski lub kostkę, smażymy razem z posiekaną w kosteczkę cebulą. Solimy, podlewamy wodą i śmietaną, dodajemy siemię. Dusimy jeszcze przez ok 5 minut. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz