Kategorie

wtorek, 17 grudnia 2013

Rozgrzewająca czerwona zupa

Ostatnie wpisy to same słodycze. Nie chcę, żeby Was od tej słodyczy zemdliło, więc dzisiaj zupa. ;) Napocicie się, ale nie przy niej, a po niej. Zupa jest niesamowicie prosta, składa się tylko z kilku łatwo dostępnych składników, a na dodatek bardzo rozgrzewa. Taka zupa mocy była nam potrzebna, ponieważ przeziębienie kolejno atakuje wszystkich domowników. Jesteśmy szalenie pociągający i rozpaleni. ;) Co prawda, pomidory (więc przecier pomidorowy również) są kwaśne, więc wyziębiają. Ale w zupie jest też sporo czosnku, a poza tym chyba nikt nie zje całego garnka od razu, prawda? ;)

Rozgrzewająca czerwona zupa


Składniki:

  • 1 papryka
  • 1 duża (lub 2 małe) marchewka
  • 1 cebula
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • czosnek (użyłam aż 8 ząbków, ale mój czosnek był bardzo słaby; proponuję smakować i dodawać wedle gustu ;)
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól/pieprz
  • oliwa
  • ziele angielskie, liście laurowe
Do roboty!

Cebulę i marchewkę obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę razem z papryką. W dużym garnku, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy warzywa. Po chwili zalewamy je gorącym bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy soczewicę. Kiedy jest jeszcze lekko twarda, dodajemy ją do gotujących się warzyw i pozwalamy, żeby troszkę się rozpadła (wspaniale zagęści zupę). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i przyprawy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz